Jablkovo-švestkový crumble | Anglický recept na dokonalý podzimní moučník

 

Z Anglie jsem si dovezla mimojiné i spoustu receptů, z nichž jsem si ale nejvíce zamilovala tento. Jako správný pečomaniak jsem si ho přizbůsobila zdejším surovinám a dosti razantně upravila určité poměry surovin (hlavně cukr, divím se, že tam není cukrovka běžná nemoc). Poté už jsem se mohla celé své rodině pochlubit tímto dezertem. A také že si ho zamilovali! 🙂

 

 

 

 

5 větších jablek

5 švestek

50g cukru (nejlépe hnědého)

1 lžíce skořice (já osobně dávám 2)

120g mouky

120g velkých ovesných vloček

70-100g hnědého cukru (to záleží na vás, jak moc jste na sladké)

150g másla (vytažené z lednice)

 

 

 

 

1. Předehřejte troubu na 190°C. Přichystejte si zapékací mísu. Já osobně používám keramickou o rozměrech 30x20cm.

2. Vypeckujte švestky a nakrájejte je na menší kousky.

3. Oloupejte jablka a nakrájejte je asi na 3cm kostky.

4. Vsypte nasekané švestky a jablka do misky, přidejte 50g cukru a skořici a pořádně zamíchejte.

5. V jiné míse smíchejte mouku, zbytek cukru. Přidejte vločky.

‚6. Do směsi s moukou dejte máslo a rukama směs „hňahnějte“ abyste vytvořili něco jako posypku. Používejte konečky prstů.

7. Poté vsypte ovoce do zapékací mísy a na povrch jej posypejte crumblem.

8. Pečte zhruba 40 minut dokud není povrch krásně zlatý.

9. Podávejte s custard. Dobrou chuť!

 

 

TIP: Apple crumble chutná výtečně, i když ho zrovna vytáhnete z lednice! Doporučuji třeba na snídani. :3

Jak si vyrobit custard?

Na internetu najdete spoustu návodů, ale já jsem trochu zaimprovizovala a vymyslela vlastní verzi, ne tak britskou. Jednoduše uvařím pudink, ale hodně ho naředím. Tzn. dám málo prášku, hodně mléka. Někdy také přidám vejce. A chutná to téměř stejně. 😉

 

Share: